01 juni 2009

Dufte og minder

Jeg er ret fascineret af hvor tæt lugtesansen og den dybe hukommelse er forbundet. Kender I ikke det: nogen gange kan sansningen af en ganske simpel duft med et glimt genkalde minder fra længe siden - minder som var lagret dybt nede, men som med et står lysende skarpt. I dag på vej til arbejde gik jeg forbi en mand der skyllede fliserne foran sin dør med rigeligt vand. Jorden var blevet opvarmet af sommertemperaturen og solen, og den kraftige duft af varme, våde fliser og asfalt fik mig med det samme til at mindes en sommerdag i Lynæs hvor far eller jeg vaskede bil. Det sjove er at det ikke bare er noget jeg kom til at tænke på. Jeg kan virkelig fornemme hvordan hjernen har været helt nede og rode i gemmerne for at finde det minde frem - og det er den pludselige lugt af noget velkendt der har fået hjernen til at gå på jagt. Det samme sker stort set aldrig når jeg f.eks. hører musik eller ser noget jeg har set før - i hvert fald ikke på samme måde.

Jeg er overbevist om at der må være en direkte kanal inde i hjernen fra næsen og ned til den store tank med gamle, halvglemte minder. Well, jeg bør nok prøve at finde ud af hvordan det i virkeligheden hænger sammen, men foreløbig er det min teori :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar