09 august 2009

6.9


Her til aften blev Japan, og især området omkring Tokyo, ramt af et temmelig stort jordskælv. Vi var hjemme i lejligheden, midt i en Skype-samtale med Hirokos kusine Mikiko og hendes mand Jesper da hele hytten pludselig begyndte at ryste. Vi kunne bare konstatere til hinanden på Skype: nå, nu har vi lige et jordskælv...

Det startede stille og roligt og føltes som et af de få skælv, jeg har oplevet tidligere her. Men efter få  sekunder blev det voldsommere og voldsommere; gulvet bevægede sig i alle retninger, og små nipsting faldt ned fra hylderne. På computerskærmen kunne vi se at planterne i Mikiko og Jespers stue bevægede sig, og deres lille baby begyndte at græde lidt. Jeg overvejede om vi skulle lægge os ind under bordet, som jeg har lært man skal, men der er ikke rigtig der kan falde ned i hovedet på os, så det gav ikke så meget mening. I stedet tog Hiroko og jeg bare hinanden i hånden og mærkede skælvet bare fortsætte og fortsætte. Og det fortsatte i over et minut tror jeg. 

Hiroko tændte for fjernsynet for at se efter de beskeder, myndighederne sender ud som tekster indover tv-programmerne. Der kunne vi se, mens skælvet var ved at "ryste færdig" at det var blevet målt til en styrke på 4 på den særlige japanske skala, som angiver den relative effekt for hvert enkelt målepunkt - andre steder i landet føltes det kun som en 3'er, 2'er eller 1'er. På den almindelige Richterskala blev det målt til hele 6.9 - ret meget - og epicentret var i havet lidt syd for Tokyo. Figuren ovenfor (fra weathernews.jp) viser at skælvet var kraftigst på Kanto-sletten, hvor Tokyo ligger - det er ca. der hvor alle de gule 4-tal er.

Til alt held var det ikke så voldsomt, som det kan blive, og det ser ikke ud til at der er mange skader - hos os var der ikke andre ofre end Chip & Chap, der sidder på toppen af en reol. Og så var jeg en anelse rystet og rundtosset bagefter, men også lidt imponeret og spændt over at have oplevet sådan en omgang. Og så brugte jeg den næste halve times tid på at følge reaktionerne på skælvet på Twitter, hvor jeg følger mange udlændinge, der bor i Japan :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar