29 august 2009

Jordskredsvalg i morgen

I morgen er der valg til Japans underhus, og alt tyder på at vi skal bevidne det nok største politiske skifte i Japans nyere historie. Siden 1955 har partiet LDP, liberaldemokraterne, siddet på magten konstant på nær i knap et år i starten af 90'erne. Meget af tiden nærmest uden opposition, altså stort set et et-parti styre. 

LDP har ganske givet en stor del af æren for Japans industrielle og økonomiske tigerspring efter krigen, men siden de gode tider og den konstante fremgang sluttede med boligboblen i 1990 har de haft mere end svært ved at få landet ud af sumpen igen. Udover den meget lave økonomiske vækst har Japan også et gigantisk demografisk problem - folk bliver ældre end noget andet sted på jorden, men samtidig fødes der kun 1,3 børn per kvinde. Resultatet er selvfølgelig en "ældrebyrde" i horisonten som siger spar-to til den danske, og det vil komme til at gå landet temmelig skidt hvis ikke der bliver gjort noget alvorligt ved problemet. Det er LDP tilsyneladende helt ude af stand til. Siden Koizumi gik af for få år siden har der været tre forskellige premierministre, mere eller mindre ude af stand til at samle opbakning i deres eget parti til de politikker de nu engang kunne finde ud af at frembringe. Den nuværende PM, Taro Aso, er mere upopulær end nogensinde, og han og hans regering har ikke været overbevisende i deres håndtering af finanskrisen.

Alt i alt er der enorm utilfredshed med LDP, og det kommer så det største oppositionsparti, DPJ (Demokraterne), til gode. De fleste vælgere tvivler tilsyneladende på at DPJ, oprindeligt en udbryderfaktion fra LDP, vil kunne gøre det væsentligt bedre end LDP, men nu er tiden endeligt inde til at folk vil have noget forandring. Og det kommer der så i stor stil: Meningsmålinger tyder på at DPJ vil få omkring 300 af de 480 pladser i parlamentet, imod de nuværende 113 pladser og 296 til LDP. Det bliver altså noget af en jordskredssejr for DPJ og en katastrofe for LDP! Med hensyn til de politiske standpunkter, så er der ikke den store forskel på de to partier - som udgangspunkt er de begge konservative, med en lidt mere social profil til DPJ. Men jeg bliver nødt til at sætte mig bedre ind i tingene før jeg rigtig kan udtale mig om det...

Jeg er en anelse begejstret for at jeg kommer til at opleve sådan et vendepunkt i Japans politiske historie på første hold. Men så heller ikke mere end det - efter hvad jeg har læst og oplevet indtil nu, så er japansk politik som udgangspunkt ikke superspændende, og politikerne er endnu mere håbløse, inkompetente, og reformangste end derhjemme (især det sidste siger ikke så lidt!). Men jo mere jeg sætter mig ind i tingene, jo mere interessant bliver det, som det jo ofte er tilfældet. For nylig faldt jeg over en eminent blog, Observing Japan, som meget detaljeret beskriver alle facetter af den politiske verden og valget her. Det er næsten for meget af det gode, men meget lærerigt for mig.

I morgen skal jeg nok se lidt valg i TV!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar